Dentitia sugarului - eruptia dentara | Stomatologie copii

decembrie 9, 2013by Pedodent0

Fiecare părinte așteaptă cu nerăbdare momentele importante din viața bebelușului său: primul gângurit, primul pas, primul cuvânt, primul zâmbet, primul dințișor/primii dințisori. Să aflăm mai multe despre primii dințișori! Când? Cum? În ce ordine apar?

Semnele care anunță apariția primilor dinți, a dentiției temporare sau a dinților de lapte apar diferit la fiecare copil în parte. În general, însă, în perioada erupției dentare copilul este neliniștit, în special noaptea, salivează abundent, își poate pierde apetitul, gingiile i se umflă și  i se înroșesc. Copilul are tendința  de a introduce în gură degetele sau obiecte din jurul lui.

Erupția dentară este un fenomen fiziologic, perfect normal, în urma căruia dintele strapunge gingia și apare în cavitatea  bucală. Estimativ, prima dentiție se formează în perioada șase luni – doi ani și jumătate, cu variații de la copil la copil, diferențele fiind influențate de factori ca: alimentația (necesarul de calciu, proteine, fosfor, vitamine), cantitatea de floruri, păstrarea igienei bucale a sugarului. Există și cazul excepționale, în care nou-născuții au dințișori, numiți dinți congenitali .

Primii dințisori al bebelușului reprezintă întotdeauna un eveniment important. Erupția dentară începe cu incisivii centrali de jos, după care vor apărea incisivii centrali și laterali de sus. În jurul vârstei de un an bebelușul are 6 dințișori (incisivii centrali și laterali). Primii dinți, incisivii, servesc bebelușului la mușcat; pentru masticație el va folosi în continuare gingiile. Cu aceștia, bebelușul zâmbește.

Urmatoarele grupe de dinți vor fi incisivii laterali de jos și primii molari  în perioada un an -un an și șase luni, urmați în ultima perioadă pâna la doi ani și jumătate de canini și al doilea rând de molari.

Dentiția temporară este formată din 20 de dinți: 4 incisivi centrali, 4 incisivi laterali, 4 canini, 4 molari primari și 4 molari secundari. Numărul dințișorilor, la o anumită vârstă, se poate deduce după o formulă “matematică” orientativă:

•    vârsta copilului in luni – 6 luni de la apariția primului dinte = numărul de dințisori. Exemplu: Dacă bebelușul are 1 an (12 luni – 6 luni = 6 dințișori), numărul dințișorilor este 6. Dacă bebelușul are 2 ani (24 luni – 6 luni = 18 dințișori) numărul dințișorilor este 18.

Dentiția de lapte este extrem de importantă, deoarece pregatește apariția dentiției permanente a copilului. Igiena orală trebuie începută încă dinaintea apariției primului dinte; deși sunt temporari, dinții de lapte nu trebuie neglijați.

Principalele probleme care pot aparea în perioada dentiției primare sunt disconfortul provocat de erupția dentară (gingii umflate, salivare excesivă, neliniște, lipsa somnului și a apetitului), caria de biberon, căderea dinților de lapte înaintea apariției dinților permanenți.

by Pedodent

Pedo Dent - Clinica Dentara Pediatrie Constanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Suntem o echipă prietenoasă de medici stomatologi, igieniști și recepționeri care lucrează împreună pentru a vă asigura că primiți cel mai bun tratament de care aveți nevoie.

Contactază-ne
Ne gasiti si pe Instagram
Program
bt_bb_section_top_section_coverage_image