Vad asta in fiecare zi!
Uneori ii numim “dintii de rechin” , cand un copil vine la cabinet cu incisivii sai permanenti erupti in spatele dintilor de lapte. Cel mai frecvent se intampla cu incisivii inferiori, cand copilul are varsta in jur de 6 ani, si apoi, mai tarziu, pe la 11 ani, cu molarii de lapte superiori. Cand parintii observa aceasta situatie devine o ”urgenta” frecventa, chiar daca nu este intra-devar asa, dar, reprezinta o problema care trebuie abordata!
In cursul normal al evenimentelor, dintii permanenti “dizolva” incet radacina dintilor de lapte, deoarece vin de dedesubtul acestora. In cele din urma radacina dispare treptat, dintele de lapte devine mobil si apoi cade, urmand ca dintele “nou” sa vina in locul lasat liber si gata de a fi folosit.
Ei bine, nu intotdeauna se respecta cursul firesc al evenimentelor!
In cazul in care, copilul, nu are suficient loc pentru eruptia dintelui permanent, acesta nu vine corect de sub dintele de lapte, si nu poate fi capabil de a resorbi destul de repede radacina dintelui de lapte. Aceasta face ca noul dinte sa ia calea de minima rezistenta, ceea ce inseamna ca erupe in spatele dintelui de lapte, si astfel sa apara o “aglomerare” de dinti. Vestea buna este ca dintele definitiv va tinde sa avanseze de la sine in pozitia corecta DACA are destul loc si nu exista nimic in calea sa!
In aceasta situatie este necesar ca medical dentist sa indeparteze dintele de lapte si sa creeze spatiu suficient. La nevoie se impune chiar si extractia dintilor adiacenti. Daca dintele definitiv vine destul de repede, atunci isi va ocupa usor pozitia corecta, in cateva saptamani sau luni!
De obicei dintii erup in pereche, astfel incat, daca unul dintre ei nu vine in mod corect, atunci nici omologul sau nu o va face!
Multi parinti spera ca dintii de lapte ai copilului lor vor cadea de la sine. Unii copii sunt foarte hotarati in a-si mobiliza dintele, iar altii il lasa acolo pur si simplu “agatat” de gingie. Atunci intervine medicul dentist care ajuta ca acel dinte sa fie indepartat, si pentru care nu reprezinta o problema, iar cei mai multi copii accepta usor acest lucru.
In plus ei trebuie sa aiba acest dinte pentru a-l pune sub perna pentru Zana Maseluta!
Dr.Florentina Radu – Medic Specialist Stomatologie Pediatrica