Articole

Stomatologie copii | Stomatologie generala | Ortodontie | Implantologie

“Dintii rechin” la copii

“Dintii rechin” la copii

Vad asta in fiecare zi!

Uneori ii numim “dintii de rechinshark teeth , cand un copil vine la cabinet cu incisivii sai permanenti erupti in spatele dintilor de lapte. Cel mai frecvent se intampla cu incisivii inferiori, cand copilul are varsta in jur de 6 ani, si apoi, mai tarziu, pe la 11 ani, cu molarii de lapte superiori. Cand parintii observa aceasta situatie devine o ”urgenta” frecventa, chiar daca nu este intra-devar asa, dar, reprezinta o problema care trebuie abordata!

In cursul normal al evenimentelor, dintii permanenti “dizolva” incet radacina dintilor de lapte, deoarece vin de dedesubtul acestora. In cele din urma radacina dispare treptat, dintele de lapte devine mobil si apoi cade, urmand ca dintele “nou” sa vina in locul lasat liber si gata de a fi folosit.

Ei bine, nu intotdeauna se respecta cursul firesc al evenimentelor!

In cazul in care, copilul, nu are suficient loc pentru eruptia dintelui permanent, acesta nu vine corect de sub dintele de lapte, si nu poate fi capabil de a resorbi destul de repede radacina dintelui de lapte. Aceasta face ca noul dinte sa ia calea de minima rezistenta, ceea ce inseamna ca erupe in spatele dintelui de lapte, si astfel sa apara o “aglomerare” de dinti. Vestea buna este ca dintele definitiv va tinde sa avanseze de la sine in pozitia corecta DACA are destul loc si nu exista nimic in calea sa!
In aceasta situatie este necesar ca medical dentist sa indeparteze dintele de lapte si sa creeze spatiu suficient. La nevoie se impune chiar si extractia dintilor adiacenti. Daca dintele definitiv vine destul de repede, atunci isi va ocupa usor pozitia corecta, in cateva saptamani sau luni!
De obicei dintii erup in pereche, astfel incat, daca unul dintre ei nu vine in mod corect, atunci nici omologul sau nu o va face!

Multi parinti spera ca dintii de lapte ai copilului lor vor cadea de la sine. Unii copii sunt foarte hotarati in a-si mobiliza dintele, iar altii il lasa acolo pur si simplu “agatat” de gingie. Atunci intervine medicul dentist care ajuta ca acel dinte sa fie indepartat, si pentru care nu reprezinta o problema, iar cei mai multi copii accepta usor acest lucru.

In plus ei trebuie sa aiba acest dinte pentru a-l pune sub perna pentru Zana Maseluta! zana maseluta

                                                                           Dr.Florentina Radu – Medic Specialist Stomatologie Pediatrica

More

REGULAMENT GENERAL CONCURSURI ONLINE

REGULAMENT CONCURSURI ONLINE

REGULAMENT GENERAL CONCURSURI ONLINE PEDODENT CONSTANTA

 1. Organizator:

Concursurile organizate pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/PedodentConstanta  sunt concepute si administarate de catre Pedodent Constanta.

Concursurile se vor desfasura conform prezentului Regulament, ale carui prevederi sunt obligatorii pentru toti participantii. Regulamentul oficial in cauza este intocmit si facut public conform legislatiei aplicabile in Romania

 1.  Locul de desfasurare a concursurilor:

Concursurile sunt organizate si se desfasoara pe pagina de Facebook Pedodent. Pentru a participa la aceste concursuri, este necesar sa aveti cont de utilizator pe site-ul www.facebook.com completat cu o adresa de e-mail valida si nume / prenume reale, similare cu cele din cartea de identitate.

 1. Perioada de desfasurare a concursurilor:

Toate intervalele de desfasurare a concursurilor vor fi publicate pe pagina oficiala de Facebook a companiei.

Mecanismele de castig sunt:

 1. tragere la sorti, iar extragerea se va face automatizat, prin intermediul https://www.random.org dintre toti participantii eligibili inregistrati conform mecanismelor descrise in fiecare concurs. Rezultatele extragerilor vor fi intotdeauna publicate pe pagina de Facebook (in functie de specificul concursului)
 1. Inscrierea in concurs:

Pentru a participa la concurs in functie de specificul acestuia, participantii trebuie:

 • Sa detina un cont de utilizator pe site-ul facebook.com cu nume / prenume real,  in functie de specificul concursului;
 • Sa fie fani ai paginii de Facebook mentionate mai sus.
 • Sa acceseze pagina concursului si sa urmeaze instructiunile descrise pentru a participa;

Organizatorul isi rezeva dreptul de  a sterge comentariile obscene sau alt gen de texte care promoveaza violenta, limbaj neadecvat sau apartenente politice etc. Organizatorul isi rezerva dreptul de a nu valida inscrierea in concurs a ultizatorilor ce nu respecta cerintele concursului.Oragnizatorul isi rezerva dreptul de a elimina de pe pagina interventiile si utilizatorii care genereaza conversatii neconforme referitoare la concurs, ignorand prevederile prezentului regulament sau avand in mod repetat solicitari in afara prevederilor prezentuli regulament.

Prin inscrierea la concurs, participantul sau reprezentantul legal al acestuia garanteaza ca are varsta minima implinita de 18 ani si ca poate dovedi ulterior cu acte.

Un participant poate fi descalificat (prin optiunea de stergere a informatiilor publicate de utilizator) in orice moment daca Organizatorul observa orice fel de comportament considerat nepotrivit cu concursul si prezentul regulament. Organizatorul considera inscrierea la concurs ca o acceptare implicita a acestui regulament si considera orice date cu privire la participant adevarate si corecte.

In cazul descoperirii oricaror neconcordante referitoare la cele de mai sus, Organizatorul nu va considera respectiva participare valida.

 1. Dreptul de participare:

Poate participa la acest concurs orice doamna si domnisoara care are varsta minima implinita de 18 ani, nationalitate sau religie. Prin exceptie de la acestea, nu pot participa la concurs membrii echipei organizatoare,  precum si sotul/sotia si rudele de gradul I si II ale acestora.

 1. Premii:

Premiile acordate sunt descrise in evenimentele/imaginile utilizate pentru promovarea concursului

In cadrul acestui concurs, nu este posibila inlocuirea premiului prin contravaloarea acestuia in bani si/sau in alte obiecte, dupa cum nu este permisa, in nicio situatie, cedarea premiului castigat catre unul sau mai multi terti.

Daca persoanele declarate castigatoare nu confirma primirea informatiilor despre castig si nu trimit datele de verificare a identitatii lor, conform indicatiilor organizatorului in momentul afisarii castigatorilor in termen de maximum 48 de ore de la data afisarii rezultatului concursului, premiile castigate de persoanele in cauza vor fi anulate.

 1. Protectia datelor personale:

Prin participarea la acest concurs, fiecare Participant isi da acordul, in mod expres si neechivoc, cu privire la:

 • Colectarea si prelucrarea de catre Organizator a informatiilor privind contul personal de Facebook, a adresei de e-mail pe care candidatii o folosesc pentru a valida inscrierea in concurs precum si a datelor oferite cu acest scop. Castigatorii isi dau, de asemenea, acordul sa furnizeze date cum ar fi, dar fara a se limita la: nume/ prenume, varsta, ocupatia, nr de telefon, adresa e-mail, orasul din care provin, etc. si a transmiterii acestora catre Organizator in scopul acordarii premiilor stabilite prin acest Regulament;
 • Stocarea acestor date si prelucrarea lor si in alte scopuri decat cele anterior mentionate, respectiv: reclama, marketing si publicitate.

Organizatorul va pastra confidentialitatea cu privire la datele personale ale Castigatorilor si le va utiliza numai in scopurile stabilite prin Regulament.

Participantii au dreptul sa refuze, in orice moment, in mod gratuit si fara nicio justificare, ca datele pe care le-au furnizat in legatura cu participarea la concurs sa fie prelucrate in scop de marketing direct sau sa fie dezvaluite unor terti intr-un asemenea scop. Participantii au dreptul sa se opuna prelucrarii datelor cu caracter personal in orice moment, din motive intemeiate si legate de situatia personala.

Participantii au, in conformitate cu Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date (cu modificarile si completarile ulterioare), dreptul de informare, dreptul de acces la date, dreptul de opozitie, dreptul de interventie asupra datelor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale, precum si dreptul de a se adresa justitiei

 1. Litigii:

Eventualele litigii aparute intre Organizator si participantii la concurs se vor rezolva pe cale amiabila.

Organizatorul nu isi va asuma nicio raspundere cu privire la pretentiile tertilor sau ale institutiilor asupra premiilor castigate de catre participanti.

Organizatorul nu isi asuma nicio raspundere cu privire la nefunctionarea retelelor de telefonie fixa si/sau mobila sau a retelelor de Internet.

Organizatorul nu isi asuma nicio raspundere in cazul in care ii sunt comunicate informatii false sau eronate.

Organizatorul nu raspunde pentru eventuale disfunctionalitati in derularea concursului ca urmare a actiunilor unor unor terti cum ar fi: distribuitori de energie electrica, operatori, proprietari sau administratori ai retelelor de telecomunicatii sau altii asemenea.

Organizatorul isi rezerva dreptul unilateral de a descalifica un text/comentariu participant la concurs, daca va considera ca acesta este licentios sau indecent.

Organizatorul isi asuma responsabilitatea numai in ceea ce priveste acordarea premiilor.

Organizatorul isi rezerva dreptul de a sterge postari ce lezeaza imaginea companiei  sau a concurentilor inscrisi, in mod direct sau prin asociere.

Organizatorul nu este raspunzator sub nici o forma pentru continutul generat si pentru utilizatorii inscrisi in acest concurs, ori pentru consecintele care decurg din acesta actiune.

 1. Regulamentul concursului:

Regulamentul concursului este disponibil pe site-ul www.pedodent.ro la sectiunea “Concurs”.

Participarea la acest concurs implica acceptarea irevocabila si neconditionata a prevederilor prezentului Regulament si obligativitatea respectarii acestora.

Organizatorul isi rezerva dreptul de a modifica oricand prevederile prezentului Regulament in masura in care se va impune acest lucru, cu conditia anuntarii modificarilor pe pagina de Facebook. Modificarile/forma modificata a Regulamentului intra in vigoare imediat dupa publicarea online.

Regulamentul Concursului este intocmit in conformitate cu legile din Romania.

In cazul nerespectarii prezentului regulament/concurs, premiile castigate nu se vor acorda.

 1. Contact:

Pentru mai multe informatii referitoare la concurs, va rugam sa ne scrieti pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/pedodentconstanta sau la e-mail office@pedodent.ro

More

Halloween Party!

Halloween Party!

Parintii gasesc mereu scuze in fata dentistului vis-à-vis de dragostea copilului lor pentru bomboane. Toata lumea crede ca dentistii sunt intotdeauna impotriva bomboanelor.

Well, let them eat their candies! Insa, totul trebuie sa aiba masura si un pic de bun simt.In primul rand, trebuie evitate bomboanele dure, care intra-devar pot sparge dintii, iar apoi, indeparteaza rapid “dovezile  ” cu periuta si ata dentara.

Important nu este cantitatea dulciurilor, ci cat stau ele in jurul dintilor. Zaharurile sunt hrana pentru bacteriile care cauzeaza aparitia cariilor dentare. Un dulce (ex. caramele, bomboane gumate) care se lipeste intre dinti si sta acolo toata ziua, este mult mai nociv decat un alt dulce care se dizolva imediat (ex. ciocolata).

Desigur, in general, pentru sanatate, consumul pe termen lung al dulciurilor nu este benefic.

More

Tratamentul cu laser este sigur la copii?

Tratamentul cu laser este sigur la copii?

Terapia cu laserul dentar reprezinta metoda moderna de tratament a afectiunilor dentare si gingivale.

Prin folosirea laserului dentar, medicul dentist ofera pacientului o tehnica noua de tratament, excluzand adeseori folosirea unei anestezii locale, si totodata, reprezinta o alternativa a instrumentarului rotativ (freze dentare) eliminand frica si disconfortul pacientului.
Multi pacienti adulti au dobandit teama de dentist datorita modului in care au fost tratati dintii lor in perioada copilariei. In general, cele mai multe probleme sunt reprezentate de cariile mici care, daca sunt tratate corect si precoce, folosind proceduri laser, elimina teama si anxietate, comparativ cu stomatologia conventionala care poate provoca fobii si traume pentru multi dintre viitorii pacienti adulti.

Perfect pentru copii si adulti, laserul elimina “zgomotele” specifice si “vibratiile” asociate instrumentarului rotativ (freze dentare).

Utilizarea laserului in stomatologia pediatrica:

 •  anestezia de scurta durata a dintilor temporari;
 • grabirea procesului de vindecare a leziunilor aftoase si herpetice;
 • indepartarea tesuturilor moi (frenectomie, reconturare gingivala, descoperirea dintilor permanenti);
 • reducerea inflamatiilor gingivale cauzate de placa bacteriana;
 • reducerea microbiana a canalelor radiculare dupa indepartarea pulpei dentare;

In stomatologia pediatrica, laserul este o alternativa mai putin stresanta si mai sanatoasa pentru tratarea dintilor de lapte la copii, metoda ce este utilizata si in cabinetul Pedodent.

More

Respiratie urat mirositoare?

Respiratie urat mirositoare?

 

Care sunt cauzele respiratiei urat mirositoare?

Respiratia urat miositoare este o problema actuala, neplacuta, care provoaca discomfort. Stiind ceea ce cauzeaza respiratia urat mirositoare, putem sa prevenim si sa reducem riscul aparitiei acesteia.

Respiratia urat mirositoare, cel mai adesea, incepe in gura si este datorata unor bacterii, urat mirositoare, generate de particulele de alimente de pe suprafata limbii, dintre dinti, sau de-alungul gingiei. Persoanele cu o gura uscata sunt predispuse la un risc crescut de a se confrunta cu respiratie urat mirositoare.

Infectiile la nivelul gurii, cum ar fii cariile dentare, parodontale, plagi chirurgicale (de la dintii extrasi, de exemplu), legate de alte conditii, pot duce la respiratie urat mirositoare.

Placa, care apare in mod natural in gura, daca nu este indepartata in mod regulat, printr-o buna igiena orala poate constituii o cauza care afecteaza respiratia.

In concluzie, CUNOASTEREA cauzelor este prima parte importanta in ce priveste combaterea respiratiei urat mirositoare ,iar grija pentru o buna igiena orala este cea mai buna arma pe care o avem.

 

Sfaturi privind alungarea respiratiei urat mirositoare:

Recomandarea pe care o facem, in cadrul cabinetului nostru PEDODENT, la fiecare intalnire medic-pacient, este formarea unei igiene orale corecte, si anume spalarea pe dinti de doua ori pe zi, folosirea atei dentare, perierea limbii. pentru a elimina bacteriile ce contribuie la mirosurile orale.

More

Prima vizita a copilului la medical dentist: recomandari si interdictii

Prima vizita a copilului la medical dentist: recomandari si interdictii

Exista multe mituri si conceptii gresite despre nevoile stomatologice la copii mici.  Deoarece dintii de lapte sunt temporari, parintii pot crede ca nu exista o necesitate de a vedea un medic dentist, fapt ce nu este neaparat adevarat.

Se recomanda, ca prima vizita la copii sa se realizeze atunci cand apare primul dinte sau inainte de implinirea varstei de 1 an, deoarece cariile dentare se pot produce chiar si atunci cand dintii de lapte sunt in crestere.

Dintii de lapte joaca un rol esential in dezvoltarea vorbirii, nutritiei, spatierii adecvate pentru dintii permanenti si a starii de sanatate generala a copilului.

Pe cine alegem ca prim dentist al copilului nostru?

Cand vine vorba de a merge la medicul dentist, in general recomandarea celor apropiati  este una din alegeri. Insa, o abordare poate fii si medicul dentist pediatru, care are o pregatire suplimentara in ingrijirea sanatatii orale a copilului. El intotdeanuna va fii pregatit sa faca fata oricarei situatii , va pune la dispozitia copilului o sala de asteptare plina de distractii, cum ar fii carti si jucarii pentru copii; poate oferii recompense copilului pentru munca bine facuta; terminologia si tehnicile pe care le foloseste  medicul dentist pediatru determina relaxarea copilului.

Ce e recomandat  sa facem  la prima vizita?

Rolul medicului dentist pediatru este de a identifica potentialele probleme  si de a impiedica  ca acestea sa devina problem serioase.

Desigur  o preocupare majora a parintelui este de a-l ajuta pe copil sa depaseasca “teama de a merge la dentist”. Ceea ce pot spune este ca, in multe cazuri, ezitarea copilului este direct legata de propriile temeri.

Recomandari:

 • Incercati sa familiarizati copilul cu cabinetul stomatologic, fie prin vizita la cabinet pentru a lua contact cu atmosfera, personalul; fie citind carti despre mersul la dentist.
 • Incercati sa discutati despre prima vizita la medicul dentist intr-o maniera pozitiva; incercati sa tratati programarea ca o vizita de rutina; raspundeti la intrebarile copilului sincer, dar nu foarte specific, lasati acest lucru in seama medicului dentist, care gaseste intotdeauna cuvinte si moduri potrivite de a explica.
 • Lasati copilul sa mearga singur, daca asa se simte comfortabil, in unele cazuri copii se comporta mai bine daca parintii nu sunt in camera.
 • Lasati copilul sa aduca jucaria favorita pentru a-i distrage atentia.
 • Daca copilul nu coopereaza, incearca sa nu te ingrijorezi si sa ai rabdare. Este posibil sa dureze mai mult de o vizita pentru a termina o sarcina.
 • Asigurati-va ca ati comunicat medicului dentist toate problemele de sanatate pe care le-ar putea avea copilul dumneavoastra, cum ar fii alergii, astm, boli de inima etc.

Interdictii:

 • Nu mitui sau ameninta copilul  sa mearga la dentist.
 • Nu folositi vizita la dentist ca o pedeapsa. Nu incercati sa utilizati vizita la dentist ca o amenintare, atunci cand copilul refuza sa se spele pe dinti sau se poarta urat. Incercati sa nu transformati vizita la dentist in ceva infricosator. Ingrijirea dentara este ceva care va ajuta copilul dumneavoastra.
 • Nu lasati  pe nimeni sa spuna copilului povesti de groaza despre vizitele la dentist.
 • Nu faceti ca vizita la dentist sa fie un punct culminant al zilei. Incercati sa faceti sa para ca o rutina.
 • Evitati sa spuneti cuvinte negative precum ace, durere, sau fraze de genul “nu va durea”, “nu va fii asa de rau” etc.
 • Nu va asteptati la un comportament perfect. Un copil poate fii fricos, timid.

Cat de des trebuie sa merg cu copilul la dentist?

In functie de evolutia dentara a copilului dumneavoastra medicul dentist pediatru recomanda cand ar trebuii sa aiba loc urmatoarea vizita.

Daca nu exista probleme majore vizitele ar trebuii sa aiba loc la fiecare sase luni.

More

Oare nu toti pacientii sunt speciali?

Oare nu toti pacientii sunt speciali?

Ba da, dar mai exista si pacienti cu nevoi mai speciale.

Acestia sunt copiii( chiar si adultii) cu anumita stare de sanatate ce le poate limita abilitatile de a se simti confortabili intr-un cabinet dentar. Ei pot avea dificultati de comunicare, cooperare sau chiar limitari fizice de orice fel.
Copiii cu sindromul Down, cei cu paralizie cerebrala sau oricare alt sindrom fac parte din aceasta categorie si necesita o atentie speciala din partea doctorului si a intregii echipe medicale. Lucrul cu acesti pacienti poate fi solicitant, dar te si motiveaza in aceeasi masura.

Examenul dentar si tratamentul poate fi o provocare, nu numai pentru parinte, dar si pentru personalul medical.

Cum putem duce la bun sfarsit o procedura dentara daca pacientul este agitat si nu coopereaza?
Aici intervine pregatirea si experienta dentistului pediatru care gaseste cea mai buna solutie pentru aceasta problema. De cele mai multe ori, acesti pacienti sunt tratati in aceeasi maniera ca si unul obisnuit. Totusi, sunt cazuri in care anestezia generala este considerata metoda preferata.
Pe langa nevoile lor speciale, pacientii cu sindromul Down au specific probleme legate de eruptia dentara in sensul ca este intarziata, avand o incidenta mai mare a deformarii dintilor sau chiar a absentei lor. In cazul disfunctionalitatilor ocluzale, un tratament orthodontic obisnuit poate fi limitat, din cauza deficientelor de realizare a igienei dentare.

Nu se poate exprima in cuvinte satisfactia lucrului cu pacientii cu nevoi speciale.

More

Este guma de mestecat buna pentru dintii tai?

Este guma de mestecat buna pentru dintii tai?

Ar trebui sa-mi las copilul sa mestece guma?

 
Eu as spune ca da in ambele situatii.

Exista studii conform carora guma de mestecat stimuleaza fluxul salivar si inhiba activitatea bacteriilor raspunzatoare de cariile dintiilor. Deoarece nu intotdeauna avem la indemana o periuta , guma de mestecat este recomandata imediat dupa masa.

Singurele exceptii in care nu as recomanda guma de mestecat sunt in cazul copiilor mici, care se pot ineca, cat si pentru adolescentii cu disfunctii ale articulatiei temporo-mandibular, deoarece se poate agrava situatia.

Desigur, cea mai indicata  este guma fara zahar, in special cea care contine xylitol (reduce formarea placii bacteriene si impiedica denmineralizarea smaltului dentar).

Deci, DA, bucurati-va de guma de mestecat(fara zahar).

More

Dintii de lapte ai copiilor

Dintii de lapte ai copiilor

Dupa cum bine stim, dintii copiilor apar inca din stadiul de fat. Mama are un rol foarte important in dezvoltarea dintilor copiilor lor, avand o nutritie sanatoasa. Dieta mamei trebuie sa contina cantitati adecvate de calciu, fosfor, vitamina C si vitamina D. Anumite antibiotice, precum tetraciclina, nu ar trebui lua de catre mama in timp ce ea este gravida, pentru ca acest lucru poate provoca daune dintilor copilului aflat in curs de dezvoltare.

Exista patru etape de dezvoltare a dintilor copiilor:

-prima etapa incepe la fat la aproximativ 6 saptamani. Acum este perioada cand substanta de baza a dintelui se formeaza
-apoi, tesutul care inconjoara dintele se formeaza, in jur de 3 sau 4 luni de sarcina
-dupa ce copilul se naste, urmatoarea etapa are loc atunci cand dintele de fapt iese prin gingie
-in cele din urma, vine Zana Maseluta care ia dintele de lapte al copilului si ii aduce unul nou

Exista multe pareri conform carora dintii de lapte nu sunt importanti, motiv pentru care multi parinti nu le acorda o atentie deosebita. Dr. Nicoleta Statov ne povesteste de ce dintii de lapte sunt pretiosi.

Ideea ca dintii de lapte oricum se schimba si ca de aceea nu trebuie ingrijiti si nici tratati este tot atat de mult raspandita pe cat este de gresita.

Este adevarat ca dintii de lapte au o existenta temporara pe arcadele dentare si ca in cativa ani dupa eruptia lor, acestia se mobilizeaza si cad !(Dintii de lapte se mai cheama si dinti temporari). Primul dinte de lapte se mobilizeaza la 6 ani, iar ultimul la cca. 12 ani. In curand si in mod natural, dintii de lapte sunt inlocuiti de catre dintii definitivi. Datorita acestui fapt -al inlocuirii lor- se acorda, in mod eronat, prea putina importanta ingrijirii si tratarii lor.

Ca si specialisti in domeniul stomatologiei pediatrice, consideram deci important sa promovam si sa argumentam-in contrapartida acestei eronate idei populare – ideea ca dintii de lapte sunt totusi pretiosi!

De ce dintii de lapte sunt pretiosi?

1.Dintii de lapte mentin pe arcada dentara spatiul necesar eruptiei dintilor definitivi. Pierderea prematura a dintilor de lapte poate determina in timp malpozitia dintilor definitivi, si astfel apare necesitatea unor tratamente ortodontice.Una din cauzele principale ale pierderii premature a dintilor de lapte este caria dentara.

2. Toti cei 20 dinti de lapte erup indemni de carie (fara carie). Ingrijiti, intretinuti si mentinuti sanatosi, dintii de lapte asigura copilului confortul si placerea masticatiei oricarui aliment savuros. Daca se imbolnavesc, dintii de lapte vor transmite durere la dulce, durere la masticarea unui fruct proaspat, durere la supa calda sau la inghetata rece.

In consecinta, copilul nu se va putea hrani sanatos si nici nu va cauta placerea masticatiei, el doar va inghiti alimentele. In lipsa masticatiei sanatoase, dintii de lapte vor arata ca “plugul nefolosit si ruginit din curtea bunicului”, adica se vor acoperi de tartru si placa bacteriana, care vor produce carii.

3. Maxilarele (mandibula si maxilarul superior)- pe care stau dintii de lapte, primesc de la acestia, in timpul masticatiei, stimuli de crestere si dezvoltare. In lipsa unei masticatii sanatoase, maxilarele vor ramane insuficient dezvoltate pentru a primi pe cei 32 de dinti definitivi. Riscul de a nu se putea alinia armonios creste, ei ar putea erupe inghesuiti si iata inca un motiv pentru care aparatul ortodontic va fi necesar.

Dintii de lapte pot fi mentinuti sanatosi ?
Da! Parintii sunt principalii responsabili in mentinerea dintilor de lapte in stare buna de sanatate. Pentru asta ei trebuie sa stie, sau daca nu stiu, ei trebuie sa se informeze dintr-o sursa specializata despre cum cariile dintilor de lapte pot fi evitate.

Dintii de lapte pot fi protejati, sigilati si tratati?

Da! Dar parintii trebuie sa-l prezinte periodic pe copil la medicul dentist inca de la eruptia primului dinte de lapte. Neglijarea cariilor simple de pe dintii de lapte poate expune copilul la complicarea acestora si la o experienta stomatologica in urgenta-de regula negativa- inainte de varsta la care el poate intelege necesitatea acesteia.

More

Prevenirea cariilor la copii cu ajutorul fluorului

Prevenirea cariilor la copii cu ajutorul fluorului

 

De ce este prevenirea (profilaxia) cariei atât de importantă și ce program anume vă poate ajuta, vă va explica doamna doctor Valerica Giusca în articolul de mai jos.

Fluorul este un oligoelement natural care sprijină dezvoltarea dinților sănătosi în mod semnificativ.

Fluorura de sodiu intervine la nivelul smalțului făcându-l  rezistent la acțiunea acizilor produși de bacteriile plăcii dentare, stimulând în același timp și remineralizarea smalțului. Pentru o protecție eficientă anticarie, fluorurarea dinților trebuie începută inaintea erupției acestora, când fluorul este transportat prin circulația sanguina la nivelul mugurilor dentari. După erupție, dinții preiau direct fluorul conținut în salivă. Din acest motiv, tabletele de Zymafluor (spupliment de fluor) nu trebuie înghițite, ci lăsate să se dizolve lent în gură.

Utilizarea adecvată a fluorului la copii

Când este folosit în mod adecvat, zymaflorul (tablete cu fluor) este  foarte eficient în prevenirea și controlul apariției cariei. S-a demonstrat statistic faptul că fluorul trece bariera feto-placentară în lunile 5 și 6 de sarcină atunci când se formează de fapt dinții temporari ai copiilor. Astfel se poate recomanda în unele cazuri administrarea de zymafluor la femeile însărcinate.
Administrarea Zymafluor-ului în sarcină și perioada de alăptare protejează dentiția mamei și asigură fluorurarea optimă a oaselor fetale.
Prevenția cariilor cu zymafluor se face pe o lungă durată de timp,iar dozele sunt reevaluate de medicul dentist periodic din 3 în 3 ani, până la 12 ani când erupe ultimul molar pe arcadă. La administrarea de fluor se recomandă că pastila să fie suptă când pe o parte când pe alta a arcadei pentru a avea și efect local.
Tratamentul cu Zymafluor este unul continuu – o dată început nu trebuie întrerupt deoarece poate produce efecte secundare neplacute printre care fluoroza dentară.

Fluoroza dentară la copii

Fluoroza apare în urma expunerii la niveluri ridicate de fluor în timpul formării smalțului și este caracterizată prin hipomineralizarea stratului de suprafață al smalțului. Modificările cresc în severitate o dată cu cresterea nivelului de fluor. Fluoroza dentară apare doar pe perioada formării dinților – adică in timpul în care aceștia nu au erupt încă pe arcadă, deci la vârste mai mici de 8 ani. După ce dinții s-au dezvoltat și au erupt aceștia nu mai pot fi afectați de fluoroză.
Pentru a preveni supradozarea este foarte important de stiut nivelul de fluor din apa potabilă și din sarea de bucătarie. Trebuie deasemenea evaluate și celelalte surse de fluor inclusiv cele din alimentație.
Cum în țara noastră cantitatea de fluor din apa potabilă și apa minerală este neglijabilă/nedetectabilă și cum nu există comercializate produse alimentare cu adaos de fluor atunci riscul supradozării este foarte mic. Din acest motiv specialiștii de la PedoDent susțin prevenția cariei prin administrarea dozată și controlată a suplimentelor cu fluor la diferite etape de vârstă (tablete masticabile sau lacuri, geluri fluorurate cu acțiune topică)

Sursa: Dentist

More