Florul - argumente pro si contra! | Stomatologie copii

decembrie 9, 2013by Pedodent0

Toți se întreabă dacă este nevoie să se administreze fluorul suplimentar și de ce? Fluorul formează fluoropolita care, în comparație cu hidroxiopolita (în compoziția căruia intră calciu), este mai rezistentă la acizi. Prin aceasta se și explică de ce fluorul este benefic dinților.
Beneficiile fluorului
La rândul său, fluorul participă la asimiliarea fierului, asigură creșterea unghiilor și a părului, participă la metabolizarea calciului și a fosforului, determină eliminarea metalelor grele și a radionuclizilor din organism, participă în procesele de hemostaza etc. Ca sursă de bază, fluorul îl luăm din apă în proporție de 60-70%, iar restul din alimente. Cel mai bogat conținut de fluor îl are peștele, cu precadere cel din ocean, spre ex : în 100 gr de scrumbie se găsesc 1,7 mg de fluor, ceaiul negru la rândul sau conține foarte mult fluor (ceașca de ceai conține în jur de 0,1-0, 2 mg).
Excesul de flour
Doza zilnică de fluor într-un organism al unui om matur este de 2-3 mg. Deși face parte din dieta noastră zilnică, fluorul este unul dintre cele mai toxice elemente chimice. El intră în compoziția multor arme letale toxice. Este indispensabil în industria metalurgică, chimică, fără el nu s-ar putea realiza arma nucleară. Excesul de fluor duce la apariția fluorozei dentare cu discromii (formarea de pete albe până la pete maronii închise), în cazuri mai grave ducând la distrofii grave cu pierderi de smalț. La excesul de fluor în momentul dezvoltării, acesta duce la dereglarea formării matricii proteice care se înlocuieste în mod normal cu cristale de hidroxid și se formează cristal de fluorid de calciu, care are o culoare mai închisă.
Problemele cauzate de fluor
Intoxicarea cionică cu fluor duce la dereglarea structurii aparatului locomotor (oase, articulații), eliminarea din organism a magneziului ce participă în asimilarea calciului, deformarea scheletului osos, exostoze osoase, dereglarea procesului metabolic al glucidelor și a lipidelor afectează funcția glandei tiroidale și paratiroidale.
Doza optimă de fluor diferă de la persoană la persoană. Ea este determinată de vârstă, masa corporală, sex, zona în care locuieste persoana în cauză, conținutul de fluor din apa potabilă și cantitatea de apă utilizată (determinată uneori de factori precum : canicula, unele patologii asociate ale pacientului etc), activitatea profesională (dacă lucrează într-o intreprindere metalurgică, chimică), prezentă în zona în care locuiește a uzinelor de prelucrare a metalului, alimentația preponderent cu produse din ocean (fructe de mare, scrumbie, alte specii de peste oceanic).
Concluzionând, fluorul în doze mici este un element de protecție pentru organism, în doze mari el putând fi considerat un dușman de temut (otravă). De aceea este absolut indispensabilă o consultație în prealabil la un medic specialist.
Sursa: Dentist

by Pedodent

Pedo Dent - Clinica Dentara Pediatrie Constanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Suntem o echipă prietenoasă de medici stomatologi, igieniști și recepționeri care lucrează împreună pentru a vă asigura că primiți cel mai bun tratament de care aveți nevoie.

Contactază-ne
Ne gasiti si pe Instagram
Program
bt_bb_section_top_section_coverage_image