Prima vizita a copilului la medicul dentist recomandari si interdictii | Stomatologie copii

martie 16, 2021by Pedodent0

Exista multe mituri si conceptii gresite despre nevoile stomatologice la copii mici.  Deoarece dintii de lapte sunt temporari, parintii pot crede ca nu exista o necesitate de a vedea un medic dentist, fapt ce nu este neaparat adevarat.

Se recomanda, ca prima vizita la copii sa se realizeze atunci cand apare primul dinte sau inainte de implinirea varstei de 1 an, deoarece cariile dentare se pot produce chiar si atunci cand dintii de lapte sunt in crestere.

Dintii de lapte joaca un rol esential in dezvoltarea vorbirii, nutritiei, spatierii adecvate pentru dintii permanenti si a starii de sanatate generala a copilului.

Pe cine alegem ca prim dentist al copilului nostru?

Cand vine vorba de a merge la medicul dentist, in general recomandarea celor apropiati  este una din alegeri. Insa, o abordare poate fii si medicul dentist pediatru, care are o pregatire suplimentara in ingrijirea sanatatii orale a copilului. El intotdeanuna va fii pregatit sa faca fata oricarei situatii , va pune la dispozitia copilului o sala de asteptare plina de distractii, cum ar fii carti si jucarii pentru copii; poate oferii recompense copilului pentru munca bine facuta; terminologia si tehnicile pe care le foloseste  medicul dentist pediatru determina relaxarea copilului.

Ce e recomandat  sa facem  la prima vizita?

Rolul medicului dentist pediatru este de a identifica potentialele probleme  si de a impiedica  ca acestea sa devina problem serioase.

Desigur  o preocupare majora a parintelui este de a-l ajuta pe copil sa depaseasca “teama de a merge la dentist”. Ceea ce pot spune este ca, in multe cazuri, ezitarea copilului este direct legata de propriile temeri.

Recomandari:

 • Incercati sa familiarizati copilul cu cabinetul stomatologic, fie prin vizita la cabinet pentru a lua contact cu atmosfera, personalul; fie citind carti despre mersul la dentist.
 • Incercati sa discutati despre prima vizita la medicul dentist intr-o maniera pozitiva; incercati sa tratati programarea ca o vizita de rutina; raspundeti la intrebarile copilului sincer, dar nu foarte specific, lasati acest lucru in seama medicului dentist, care gaseste intotdeauna cuvinte si moduri potrivite de a explica.
 • Lasati copilul sa mearga singur, daca asa se simte comfortabil, in unele cazuri copii se comporta mai bine daca parintii nu sunt in camera.
 • Lasati copilul sa aduca jucaria favorita pentru a-i distrage atentia.
 • Daca copilul nu coopereaza, incearca sa nu te ingrijorezi si sa ai rabdare. Este posibil sa dureze mai mult de o vizita pentru a termina o sarcina.
 • Asigurati-va ca ati comunicat medicului dentist toate problemele de sanatate pe care le-ar putea avea copilul dumneavoastra, cum ar fii alergii, astm, boli de inima etc.

Interdictii:

 • Nu mitui sau ameninta copilul  sa mearga la dentist.
 • Nu folositi vizita la dentist ca o pedeapsa. Nu incercati sa utilizati vizita la dentist ca o amenintare, atunci cand copilul refuza sa se spele pe dinti sau se poarta urat. Incercati sa nu transformati vizita la dentist in ceva infricosator. Ingrijirea dentara este ceva care va ajuta copilul dumneavoastra.
 • Nu lasati  pe nimeni sa spuna copilului povesti de groaza despre vizitele la dentist.
 • Nu faceti ca vizita la dentist sa fie un punct culminant al zilei. Incercati sa faceti sa para ca o rutina.
 • Evitati sa spuneti cuvinte negative precum ace, durere, sau fraze de genul “nu va durea”, “nu va fii asa de rau” etc.
 • Nu va asteptati la un comportament perfect. Un copil poate fii fricos, timid.

Cat de des trebuie sa merg cu copilul la dentist?

In functie de evolutia dentara a copilului dumneavoastra medicul dentist pediatru recomanda cand ar trebuii sa aiba loc urmatoarea vizita.

Daca nu exista probleme majore vizitele ar trebuii sa aiba loc la fiecare sase luni.

 

by Pedodent

Pedo Dent - Clinica Dentara Pediatrie Constanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Suntem o echipă prietenoasă de medici stomatologi, igieniști și recepționeri care lucrează împreună pentru a vă asigura că primiți cel mai bun tratament de care aveți nevoie.

Contactază-ne
Ne gasiti si pe Instagram
Program
bt_bb_section_top_section_coverage_image