Presa | Stomatologie copii

Cum îl scăpăm pe cel mic de teama de dentistIMG_2871

Vizita la stomatolog nu ar trebui să fie un motiv de teamă pentru copilul tău. Specialiştii sunt de părere că atmosfera potrivită, controalele periodice, dar şi susţinerea din partea părinţilor îi ajută pe cei mici să se simtă în largul lor în cabinetele dentare.

Încă de la apariţia primilor dinţişori, sugarii trebuie să fie văzuţi de un dentist. Aceasta este o ocazie potrivită şi pentru părinţi de a afla mai multe despre cum să îngrijească dinţişorii copilului. „Prima consultaţie la dentist ar trebui făcută la apariţia dinţişorilor de lapte. Vizita este una importantă şi pentru părinţi, care vor primi astfel primele sfaturi legate de igiena dentară sau alimentaţia potrivită pentru îngrijirea dinţilor celui mic”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, dr. Florentina Radu, medic dentist cu specializare în stomatologia pediatrică.
Totodată, vizitele constante la stomatolog protejează sănătatea orală a micuţilor şi preîntâmpină eventualele malformaţii dentare ce pot apărea odată cu erupţia dinţilor.

În general, după prima consultaţie la stomatolog, cel mai bine ar fi să mergeţi cu cel mic o dată la şase luni sau în fiecare an la un control de rutină.

De ce le e frică copiilor de stomatolog?
Daca vrei să eviţi crizele de isterie ale copilului înainte de a intra în cabinetul dentistului, cea mai bună soluţie o reprezintă cabinetele stomatologice în care medicii sunt special pregătiţi pentru a trata dantura celor mici. Dr. Florentina Radu ne-a explicat că cei mai mulţi dintre copii sunt speriaţi de dentist din cauza a ceea ce aud în jurul lor despre asta. „Teama este inoculată, de obicei, din familie. Copilul nu trebuie să fie speriat, nu trebuie să i se spună că dacă face ceva rău ajunge la dentist. Din contră, cei din jurul lui, atât medicii cât şi părinţii, trebuie să îl susţină, să îi vorbească pe un ton cald pentru a-i câştiga încrederea”, ne-a mai spus dentistul constănţean.

Cum decurge prima vizită la dentist?
Dr. Radu este de părere că prima şedinţă la dentist a copilului ar trebui să fie una de recunoaştere în care să i se prezinte cabinetul, instrumentele şi medicul, pentru a se familiariza cu locul. „Contează şi ambientul. Ar fi bine ca sala de aşteptare să fie decorată adecvat vârstei celor mici, cu jocuri sau jucării atractive care să le distragă atenţia de la eventuala teamă faţă de dentist”, mai spune dentistul.
Primele informaţii pe care le află cei mici în cabinetul stomatologului sunt legate de igiena danturii şi importanţa periajului. În plus, copilul nu trebuie speriat, de la prima şedinţă, cu intervenţii dureroase. „Se începe cu manevre uşoare, de scurtă durată, nedureroase. De asemenea, este important ca în timpul consultaţiei, copilul să fie încurajat şi ajutat de însoţitorul său, care trebuie să evite cuvinte precum durere sau frică”, afirmă dr. Florentina Radu.

Ce trebuie să mănânce copiii pentru o dantură sănătoasă?
Unul dintre primele lucruri despre care medicul dentist va vorbi cu părinţii la prima consultaţie este alimentaţia potrivită pentru a menţine dinţii sănătoşi. „De exemplu, sugarii sunt hrăniţi în mare parte la sân sau cu biberonul. Ceea ce mulţi părinţi nu ştiu, însă, este faptul că biberonul poate fi dăunător pentru sănătatea danturii. Le recomandăm ca după fiecare masă să cureţe dinţii celor mici”, mai spune stomatologul.
Totodată, copiii nu ar trebui să bea sucuri naturale mai mult de 2 – 3 ori pe zi şi să evite băuturile carbogazoase. În ceea ce priveşte dulciurile, dentistul nu le interzice complet. „Ar trebui evitate dulciurile care au o concentraţie ridicată de zahăr, în rest, copilul poate mânca ceva dulce după masa principală, cu condiţia să fie spălat imediat pe dinţi”, explică dr. Florentina Radu.

Acest articol a aparut in ziarul Cuget Liber in data de 05.mai.2012 – Click aici pentru a vizualiza articolul

Suntem o echipă prietenoasă de medici stomatologi, igieniști și recepționeri care lucrează împreună pentru a vă asigura că primiți cel mai bun tratament de care aveți nevoie.

Contactază-ne
Ne gasiti si pe Instagram
Program
bt_bb_section_top_section_coverage_image