Pedodontul este medicul specialist dentist care se ocupă cu îngrijirea sănătății orale la copiii și adolescenții sănătosi precum și la cei cu probleme speciale de sănătate generală(dizabilitați emoționale, fizice, psihice, medicale, senzoriale).
Pedodontul este dentistul cel mai calificat să prevină si să trateze bolile buco-dentare la copii și tineri.
Cum să-l conving pe copil să se spele mai mult timp pe dinți?
Copiii fac totul pe fugă, în viteză. De aceea părinții trebuie să găsească metode ingenioase ca periajul dentar să dureze cel puțin 3 minute. Cum? Fie îi puneți o melodie preferată pe durata căreia trebuie să se spele în continu, fie folosești o clepsidră, fie îl pui să numere miscările care însumate să totalizeze cel puțin 3 minute, fie îi pui ceasul să sune cand durata optimă s-a epuizat.
Sigilarea dentară
Sigilarea dentară este o procedură preventivă, simplă, rapidă şi nedureroasă prin care un material impermeabil, cu conţinut de fluor, aderă la suprafaţa denivelată, marcată de şanţuri şi fosete a dintelui, formând o barieră între smalţ şi placa dentară, astfel scăzând considerabil riscul de a face carii pe aceste suprafețe.
Dinții posteriori prezintă gropițe și fisuri adânci pe suprafețele pe care se mestecă(ocluzale) care sunt greu de curațat prin periaj. Resturile de mâncare și bacteriile se adună în aceste spații retentive și cresc riscul de apariție a cariei în aceste zone.
Cum se face o sigilare?
Dintele este pregatit inițial printr-o curățare cu periuța profesională a suprafeței ocluzale, apoi demineralizat, spălat și uscat. Se aplică sgilantul sub formă de plastic lichid și se întărește cu ajutorul unei lămpi cu lumina albastră. Medicul verifică adaptarea sigilării la suprafața dentară și dacă aceasta nu afectează mușcătura. Copilul poate să mănânce imediat.
Cui se recomandă sigilarea dinților?
În principal se sigilează toți dinții cu relief ocluzal accidentat, retentiv și dacă prezintă risc crescut la carii dar metoda este de obicei recomandată primilor doi molari permanenți datorită poziției care îi fac mai greu accesibili pentru curațare. Medicul dentist vă poate recomanda în anumite situații și sigilarea altor dinți.
Cât durează o sigilare?
Sigilarea, dacă este corect aplicată, poate dura multi ani în funcție de materialul folosit și de obiceiurile alimentare ale copilului. Calitatea sigilării necesită supravegherea de către pedodent la intervale regulate de timp și care pot coincide cu vizitele de rutină. Se verifica gradul de uzură al sigilantului și dacă este cazul se completează, se verifică adaptabilitatea și apriția cariilor sub sigilant ( caria acoperită cu sigilant poate evolua și ajunge la pulpa dentară provocând durere și infecție).
Dinții copilului încep să se formeze chiar în timpul sarcinii și cresc constant, chiar dacă trec câteva luni până la spargerea gingiei. Dacă micuțului tău i-a apărut primul dințisor, trebuie să stii că în guriță poți vedea coroana, acoperită de smalț. Acesta este formată, peste 90%, din substanțe minerale-calciu, fosfor, sodium, magneziu, fluor. Este foarte indicat să cureți gingiile și apoi dinții de lapte cât mai devreme. După naștere, șterge gingiile copilului cu o compresă(tifon) sau batista umedă după fiecare masă, pentru înlaturarea bacteriilor. Apoi, după apriția primilor dinți- pe la 6-7 luni, spală-i cu periuță și pastă de dinți specială pentru copii, fără fluor. După vârsta de 1 an, periază dinții copilului de cel puțin două ori pe zi și întotdeauna înainte de culcare. Când este pregatit să folosească periuța și pasta de dinți, lasă copilul să se spele singur. Durata unui periaj corect este de cel puțin 2 minute. Nu uita! Părintele este un model pentru propriul copil, așadar spală-te pe dinți odată cu el!