Prevenirea carilor cu ajutorul florului | Stomatologie copii

prevenirea_carilor_cu_ajutorul_florului

De ce este prevenirea (profilaxia) cariei atât de importantă și ce program anume vă poate ajuta, vă va explica doamna doctor Valerica Giusca în articolul de mai jos.

Fluorul este un oligoelement natural care sprijină dezvoltarea dinților sănătosi în mod semnificativ.

Fluorura de sodiu intervine la nivelul smalțului făcându-l  rezistent la acțiunea acizilor produși de bacteriile plăcii dentare, stimulând în același timp și remineralizarea smalțului. Pentru o protecție eficientă anticarie, fluorurarea dinților trebuie începută inaintea erupției acestora, când fluorul este transportat prin circulația sanguina la nivelul mugurilor dentari. După erupție, dinții preiau direct fluorul conținut în salivă. Din acest motiv, tabletele de Zymafluor (supliment de fluor) nu trebuie înghițite, ci lăsate să se dizolve lent în gură.

Utilizarea adecvată a fluorului la copii

Când este folosit în mod adecvat, zymaflorul (tablete cu fluor) este  foarte eficient în prevenirea și controlul apariției cariei. S-a demonstrat statistic faptul că fluorul trece bariera feto-placentară în lunile 5 și 6 de sarcină atunci când se formează de fapt dinții temporari ai copiilor. Astfel se poate recomanda în unele cazuri administrarea de zymafluor la femeile însărcinate.
Administrarea Zymafluor-ului în sarcină și perioada de alăptare protejează dentiția mamei și asigură fluorurarea optimă a oaselor fetale.
Prevenția cariilor cu zymafluor se face pe o lungă durată de timp,iar dozele sunt reevaluate de medicul dentist periodic din 3 în 3 ani, până la 12 ani când erupe ultimul molar pe arcadă. La administrarea de fluor se recomandă că pastila să fie suptă când pe o parte când pe alta a arcadei pentru a avea și efect local.
Tratamentul cu Zymafluor este unul continuu – o dată început nu trebuie întrerupt deoarece poate produce efecte secundare neplacute printre care fluoroza dentară.

Fluoroza dentară la copii

Fluoroza apare în urma expunerii la niveluri ridicate de fluor în timpul formării smalțului și este caracterizată prin hipomineralizarea stratului de suprafață al smalțului. Modificările cresc în severitate o dată cu cresterea nivelului de fluor. Fluoroza dentară apare doar pe perioada formării dinților – adică in timpul în care aceștia nu au erupt încă pe arcadă, deci la vârste mai mici de 8 ani. După ce dinții s-au dezvoltat și au erupt aceștia nu mai pot fi afectați de fluoroză.
Pentru a preveni supradozarea este foarte important de stiut nivelul de fluor din apa potabilă și din sarea de bucătarie. Trebuie deasemenea evaluate și celelalte surse de fluor inclusiv cele din alimentație.
Cum în țara noastră cantitatea de fluor din apa potabilă și apa minerală este neglijabilă/nedetectabilă și cum nu există comercializate produse alimentare cu adaos de fluor atunci riscul supradozării este foarte mic. Din acest motiv specialiștii de la Oralmed susțin prevenția cariei prin administrarea dozată și controlată a suplimentelor cu fluor la diferite etape de vârstă (tablete masticabile sau lacuri, geluri fluorurate cu acțiune topică)

Sursa: Dentist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Suntem o echipă prietenoasă de medici stomatologi, igieniști și recepționeri care lucrează împreună pentru a vă asigura că primiți cel mai bun tratament de care aveți nevoie.

Contactază-ne
Ne gasiti si pe Instagram
Program
bt_bb_section_top_section_coverage_image